Inte så många än men det kommer fler...
Har du något fisk recept du vill dela med dig...
maila marko@dream-teams.se




















Ungsbakad Laxfilé med pressad potatis

Tillagningstid: 20 min

Ingredienser:
1 Lax filé men skinsidan kvar(ca 250g per/pers)
Grov salt
potatis
Citron

Sås 1
knorr Vitlöksdressing 1 påse till 2 dl
Rödlök hackad
Creme Fraiche 2 dl

Sås 2
1 burk stenbitsrom röd
lite svart peppar & aromat
Kethup efter behag
Creme Fraiche 3 dl
Tillagning:
Koka potatisen
Sätt Ungnen på 225ºC
Strö ut Grov saltet på en ungsplåt,
lägg sedan laxfilén med skinsidan ner.
Sätt in i Ungnen färdigt på ca 15 - 20 minuter

Pressa potatisen med en potatispress
Lägg upp laxen pressa på lite Citron
Blanda ihop såsen ställ in i kylen
Till toppen










Ugnsbakad fisk med vitlökssås

Antal portioner: 2
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
6-8 potatisar
1 msk olivolja
2 tsk salt
2 paprikor, gärna i olika färger
400 g torskfilé
1 krm peppar
Sås
2 dl matyoghurt
2-3 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm peppar
Tillagning:
Skölj potatisen noga i ljummet vatten.
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt
och ringla över hälften av olivoljan.
Strö över hälften av saltet.
Tillaga mitt i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Skölj, kärna ut och skär paprikan i bitar.
Skär fiskfiléerna i ca 5 cm breda bitar.
Lägg fisk och paprika vid sidan om på plåten.
Häll på resten av olivoljan och saltet samt strö över pepparn.
Tillaga ytterligare ca 10 minuter.
Smaksätt matyoghurten med pressad vitlök, salt och peppar.
Servera med bröd.

Till toppen










Lax med dillstuvad potatis

Antal portioner: 2
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
4-6 potatisar
1 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
2 msk dill
2 laxfiléer
200 ml mjölk
citron
Tillagning:
Skala och skär potatisen i bitar.
Koka potatisen i mjölken tills de blir mjuka (ca 10 minuter).
Ta upp potatisbitarna.
Blanda margarin med mjöl och rör ner i den heta mjölken.
Koka upp och låt koka någon minut.
Rör ner potatisbitarna tillsammans med finhackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Stek laxfiléerna och krydda med salt, citronpeppar och dill.
Servera med citron och en grönsallad.

Till toppen














Asiatisk fiskgryta

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
ca 350 g fiskfilé, färsk eller fryst,
t ex kolja, spätta eller torsk
ca 350 g laxkotletter eller filé
ca 500 g räkor med skal
1-2 msk olja
1 påse wokgrönsaker (500 g)
salt och peppar
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk ostronsås
1 lime, saften
färsk koriander eller persilja

Tillagning:
Skär fisken i strimlor.
Skala räkorna.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna.
Fräs grönsakerna ca 3 min och tag upp dem.
Bryn fisken i omgångar, salta och peppra.
Tag upp den. Blanda kokosmjölk,
vitlök och ostronsås i pannan.
Koka upp och låt sjuda några minuter.
Lägg i grönsaker och fisk, hetta upp.
Smaka av med lime, ev salt och peppar.
Garnera med räkor och kryddgrönt.
Servera med ris.

Till toppen










Gratinerad torskfilé

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 20 min
Ugnstemperatur: 225º

Ingredienser:
600 g torskfilé
salt och peppar
matfett till ugnsformen
2 formbröd
1 knippa dill, grovklippt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbottensost
50 g smör eller margarin, smält
Tillagning:
Skär fisken i portionsbitar.
Salta och peppra och lägg den i en smord ugnsform.
Blanda bröd, dill och vitlök i matberedare
och kör tills allt är finfördelat.
Tillsätt osten och matfettet.
Fördela brödmassan över fisken och
gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Till toppen












Grillad gös med somrig
primörsallad och het tomatbuljong


Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
4 bitar gös à 160 g (hälleflundra, abborre)
salt och peppar
Primörsallad:
400 g färskpotatis
10 gröna sparrisar
1 ask sockerärter (50 g)
1 knippe rädisor (50 g)
1 knippe gräslök (50 g)
1 ask rucolasallad (50 g)
Tomatbuljong:
1 kg tomater
1 rödlök
2 små röda chilifrukter
6 soltorkade tomater
Tillagning:
Pensla ev fisken med lite olja, salta och peppra.
Grilla därefter fisken tills köttet blivit vitt och ogenomskinligt.
Primörsallad: Koka potatisen.
Koka sparrisen.
Dela ner potatisen och sparrisen som svalnat.
Skär ner grönsakerna i önskad storlek.
Tillsätt lite salt och peppar. Blanda!
Tomatbuljong:
Mixa tomaterna med en nypa salt och socker, Sila av.
Finhacka övriga ingredienser och
blanda i den kalla tomatbuljongen.
Gör denna med fördel dagen innan,
så blir den extra het och smakrik.

Till toppen










Grillade fisk & räkspett med aioli

6 spett

Ingredienser:
500 g fiskfilé t ex lax skuren i bitar
30 räkor, stora, skalade
Grillolja:
4 msk olja
rivet skal av 1 lime samt 1 msk saft
½ dl örtkryddor, hackade t ex:
persilja, koriander, basilika
½ krm cayennepeppar
Aioli med persilja eller koriander:
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl olja
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ dl persilja eller koriander, hackad
salt och peppar
Tillagning:
Varva fisk och räkor på 6 grillspett.
Blanda alla ingredienser till
grilloljan och pensla fisk- & räkspetten.
Grilla spetten ca 2 minuter/sida.
Aioli med persilja eller koriander:
Blanda äggula och senap i en skål.
Vispa i oljan lite i taget.
Blanda ner vitlök och persilja eller koriander.
Smaka av med salt och peppar.

Till toppen










Grönsaks- och nudelwok med stekt lax

Antal portioner: 2
Tillagningstid: 20 min

Ingredienser: 2-3 msk rapsolja
2 port. kokta nudlar
5 dl grönsaker och rotfrukter, t ex morot,
palsternacka, minimajs, vattenkastanj,
salladslök eller rödlök
150-200 g broccoli, delad i buketter, förvälld
Woksås:
4 msk soja, japansk
4 msk vinäger, suchivinäger
1 tsk pepparrot, wasabi
1 tsk sesamolja
1 msk hoisinsås
1 msk finriven ingefära
Servering:
2 port. lax, stekt
citronklyftor
Tillagning:
Blanda samman soja, vinäger, pepparrot,
sesamolja, hoisinsås och ingefära.
Låt stå ca 10 min. Sila.
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna.
Börja med att fräsa nudlarna knapriga ca 3 min.
Rör om då och då, ta upp nudlarna.
Hetta upp resten av oljan.
Fräs grönsaker och broccoli snabbt under omrörning.
Blanda i nudlar och sås.
Låt allt bli genomvärmt.
Servera till stekt lax på spett,
garnera med citron.

Till toppen










Fiskburgare

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
ca 500 vit fiskfilé, sej/torsk/kolja eller
250 g vit fiskfilé och 250 g lax
1/2 gul lök, finhackad
matfett till stekning
1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk potatismjöl
3-5 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 krm cayennepeppar
1/2 dl hackad färsk koriander

Chilidressing:
2 dl matyoghurt
3 msk chilisås
1 msk konjak eller citronsaft
salt och peppar

Tillagning:
Blanda alla ingredienser till chilidressingen
och smaka av med salt och peppar.
Burgaren
Fräs löken i matfettet utan att den tar färg.
Låt svalna.
Skär fiskfilén i bitar. Lägg i en matberedare med lök,
grädde, potatismjöl,
salt och kryddor och kör snabbt till en färs.
Forma fyra biffar,
hetta upp matfett i en stekpanna och stek på svag värme,
ca 2 minuter per sida.
Gör burgarna genom att varva alla ingredienser i brödet,
ringla över chilidressingen.

Tillbehör:
3 tomater, skivade
1 liten rödlök, skivad
inlagd gurka, skivad
sallad, sköljd
groddar eller ärtskott, sköljda
4 hamburgerbröd

Till toppen










Halstrad fiskfilé med öl och
timjanglaserade grönsaker


Antal portioner: 6
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
6 fiskfiléer, gös eller torsk med skinnet kvar
olja till pensling
salt och peppar
50 g smör
2-3 skivade potatisar
15 skalade smålökar
200 g kantareller
1 dl mörkt öl
1 dl hönsbuljong, av tärning
150 g sockerärta
fõrsk timjan
1 tsk farinsocker
Tillagning:
Smält smöret i en stekpanna
lägg i potatis, lök och kantareller.
Häll på öl och buljong.
Låt sjuda tills potatisen känns mjuk.
Tillsätt sockerärtor,
timjan och farinsocker och låt puttra några minuter.
Pensla fiskfiléerna med olja och
halstra dem i het panna 2-3 minuter på varje sida.
Salta och peppra.
Lägg upp på varma tallrikar.
Ett lite mörkare öl rekommenderas att servera till.

Till toppen










Panerad Gös

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 20 min

Ingredienser:
600-700 g färsk Göskfilé
2 dl matlagningsgrädde
1 dl ströbröd
1½ tsk salt
2 krm peppar
matfett till stekning
Marinad:
½ dl olivolja
1 tsk Samblolek
Sås 1
knorr Vitlöksdressing 1 påse till 2 dl
Rödlök hackad
Creme Fraiche 2 dl
Tillagning:
Blanda ihop marinaden
Dela fiskfilén i portionsbitar och
lägg dem i marinaden i ca 2-3 timmar,
Doppa fiskbitarna i grädden och
vänd i ströbröd blandat med salt och peppar.
Stek i ganska rikligt med fett på medelstark värme,
3-4 minuter på varje sida.
Vänd fisken när paneringen fått vacker färg på ena sidan.
Blanda ihop såsen ställ in i kylen...
serveras med klyftpotatis

Till toppen










Lax Wok

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 20 min

Ingredienser:
400 g laxfilé
Salt
Nymald vitpeppar
1 msk soja
2 msk potatismjöl
2 gröna paprikor
1 röd lök
1 kvist koriander eller bladpersilja
Ca 6 msk jordnötsolja
200 g kokosgrädde
1 msk röd currypasta
1 tsk rosépeppar
1 tsk fisksås
Tillagning:
Skölj laxfilén,
klappa den torr och skär den i ca 3cm stora tärningar.
Salta, peppra,
droppa över sojasåsen och vänd lätt i potatismjölet.
Skölj paprikan, halvera,
kärna ur och skär i små tärningar.
Skala löken och skär i även den i små tärningar.
Skölj koriandern och dra sedan bort bladen från stjälkarna.
Hetta upp 2 msk olja i woken,
skölj ur woken med oljan och häll sedan av den.
Upprepa denna procedur ytterligare en gång.
Hetta sedan upp 2 msk olja i woken
och bryn laxtärningarna lätt ca 1 minut.
Ta därefter upp dem och ställ dem åt sidan.
Lägg i paprika och lök i woken och bryn hastigt.
Tillsätt kokosgrädde, currypasta,
pepparkorn och koriander och låt
alltsammans småkoka lite i ca 2 minuter.
Krydda starkt med fisksås.
Låt laxtärningarna sjuda i såsen ca 1 minut,
ta upp dem och grönsakena och lägg upp på serveringsfat.
Vispa upp såsen lätt med en puréstav och
häll såsen över rätten.

Till toppen










Fisksoppa med vitlöksbröd

Antal portioner: 4-5
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:
400 g torskfilé eller koljafilé, skuren i bitar
2 hackade gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
1 fänkål, liten, i bitar
4 potatisar, i tärningar
2-3 msk olja
1 brk krossade tomater, 400 g
1 ½ liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
salt och peppar
saften av ½ apelsin
kryddgrönt, hackad, t ex dill och persilja

Vitlöksbröd:
8-10 skivor vitt bröd, kantskuret
1 dl olivolja
4 pressade vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
Tillagning:
Fräs lök, vitlök, fänkål och potatis i oljan i en kastrull.
Häll över tomat, vatten och smula i buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda under lock ca 15 minuter.
Lägg i fisken och sjud ytterligare fem minuter.
Smaka av med salt, peppar och pressad apelsin.
Strö över kryddgrönt.
Pensla brödskivorna med en blandning av olja,
vitlök och persilja.
Stek eller grilla brödet och servera det till soppan.

Till toppen










STEKT LAKE I GRÄDDSÅS

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 1tim 30min

Ingredienser:
1 lake (ca 1½ kg)
1 uppvispat ägg
Vetemjöl
skorpmjöl
l½ msk smör
l½ msk olja
3 dl het mjölk
citronsaft el. vitt vin el. vitpeppar salt

Tillagning:
Flå, rensa och skölj laken.
Skär den i 4-6 cm breda bitar.
Gnid in den med salt och låt den ligga 1 tim.
Pensla fiskbitarna med uppvispat ägg och vänd dem
i en blandning av skorpmjöl,
vetemjöl och litet salt. Bryn fisken i smör och olja.
Späd med litet het mjölk då och då och
låt laken sakta koka under lock i 12-15 min.
Lägg fiskbitarna på ett varmt djupt fat.
Vispa upp såsen och häll samtidigt i litet vitt vin eller
citronsaft eller smaka av med vitpeppar.
Slå såsen över fisken och servera den med skalpotatis.


Till toppen










LAKE A LA BOURGUIGNONNE

Antal portioner: 4-5
Tillagningstid:

Ingredienser:
1 lake ( ca I kg)
2 dl rödvin
2 dl vatten
I bit skivad selleri
2 skivade morötter
2 skivade purjolökar
1½ msk citronsaft
1-2 msk tomatpure'
I tsk kinesisk soja el. köttextrakt
1-2 tsk beurre manie'
1-2 msk smör
1 lagerblad
timjan
salt, vitpeppar
Garnering
100 g champinjoner
5-6 mycket små gula lökar stekta brödkrutonger
Tillagning:
Flå, rensa och skölj laken samt skär den i skivor.
Tag vara på rom och lever.
Koka en buljong på rödvin, vatten,
fiskhuvud, fenor och sista biten av stjärten.
Lägg selleri, morötter och purjolök i botten på en kastrull.
Lägg sedan fiskbitarna på denna grönsaksbädd.
Sila över buljong och citronsaft.
Salta, peppra, lägg ner lagerblad och timjan.
Täck kastrullen med ett smort smörpapper och
lock och koka fisken i ung. 15 min. på svag värme.
Flytta över fiskbitarna i en eldfast gryta.
Sila upp spadet och koka ihop det tills 2/3 återstår.
Red med beurre manie så att såsen blir simmig men inte tjock.
Tillsätt litet tomatpure och färga såsen
mörkare med soja eller köttextrakt.
Avsluta den med en ordentlig smörklick och
smaka av den med mera kryddor om så behövs.
Stek små lökar och champinjoner och lägg dem på fiskbitarna.
Häll såsen över fisken.
Garnera med stekta brödkrutonger.

Till toppen










KAPRIS OCH ANSJOVISSTUVAD LAKE
med äpple och rödlök samt pressad potatis

Antal portioner: 4
Tillagningstid:-

Ingredienser:
1 kg lake (flådd och rensad utan huvud)
Vitt vin
Citron
1 dl nedkokt grädde (2 dl från början)
6 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
30 gr ansjovis
20 gr kapris
2 medelstora syrliga äpplen
2 medelstora röda lökar
Vitpeppar
Salt
Tillagning:
1. Skär laken i 2-3 cm tjocka skivor och
lägg dem ned i en smord gryta.
Häll på 1/2 dl vitt vin, 1/2 dl pressad citron,
1/2 tsk salt och avsluta med vatten så att det
nätt och jämt täcker fisken.
Låt koka på svag värme (sjuda) i ca 10-12 minuter.

2. Tag upp fisken och låt den kallna.
Smält 3 msk smör och rör ned i vetemjölet.
Häll på 2 dl av fiskspadet och koka i
ca 4 minuter under konstant vispande.
Häll sedan på grädden och koka upp igen.

3. Skala och finhacka äpple och rödlök och
fräs i resterande smör eller margarin.
Häll på en 1/2 dl av fiskspadet och koka ihop.
Finhacka ansjovis och kapris.
Blanda sedan lök, äpple, kapris och ansjovis i såsen.
Lossa försiktigt fisken från benen och lägg i en kastrull.
Koka upp såsen och häll över fisken.
Låt den stå och dra på svag värme i
några minuter före servering.
Servera med pressad potatis.

Till toppen










Smör stekt Lax
med rostade rotfrukter och kall sås

Antal portioner: 4
Tillagningstid:1,5 tim

Ingredienser:
4 laxfilé
Smör för stekning
Havsörtsalt
Citronpeppar
Kålrot, lite
Rotselleri, liten
2 morötter
2 palsternackor
2 potatisar
1 purjolök
7-8 vitlöksklyftor
1 dl olja
Knorr grillkrydda
1 liten röd lök
3 dl créme fraiche
1 påse Örtagård sallaskrydda
300 g brytbönor eller sockerärter
Tillagning:
Skala o tärna rotfrukten,
lägg i en bunke med lock eller i en plastpåse.
Häll över oljan o knorr grillkrydda,
låt stå o dra några timmar.
Blanda créme fraichen med örtagårdskryddan, hacka rödlöken
och pressa i 2 klyftor vitlök låt dra några timmar.
Skiva purjon lägg i botten på en ungsform, lägg över den
marinerade rotfrukten o resten av vitlöken i halvor.
Grädda rotfrukten tills den är mjuk 20-30 minuter.
Koka under tiden bönorna eller ärtorna.
När rotfrukten är nästan klar krydda laxen med citronpeppar
och havsörtsalt och stek den i smör i en grillpanna.
Servera med den kalla såsen.
Ett god alternativ till sås är att blanda créme fraiche
med Café de Paris såspulver

Till toppen











Till toppen











Till toppen